Бързите кредити и законовата уредба

Бързите кредити предлагащи се в България са регламентирани в:

Закон за кредитните институции, Закон за потребителския кредит и  Наредба 26 на БНБ.

Законовите поправки, относно бързите кредити, бяха направени през лятото на 2014г. Гласуването на промените в Парламента изненадаха всички с изключение на няколко депутата, които си разделиха около 5млн лв. Такива са поне слуховете. Уговорката между представители на най-големите компании за бързи кредити и въпросната групичка депутати е била,чрез законови промени да се вдигне само уставния капитал от 250 000лв на 5млн лв. за всички,  които желаят да предлагат бързи кредити. Какъв “миш-маш” стана впоследствие всички знаем: уставния капитал бе вдигнат на 1млн лв и бе наложен таван на ГПР (годишен процент на разходите). Помогна ли това на потребителите? Разбира се, че не. Бързите кредити са скъп продукт и това всички трябва да го проумеем, независимо от заиграването с електората от разни политици.

За да бъде заобиколена законовата уредба, компаниите предлагащи бързи кредити прибягнаха до разни хитринки – дават ти срок (няколко дни) да намериш двама поръчители, които да ги осигуряват на минимум 1500лв, да са с отлично ЦКР, да нямат кредит в компанията от която си изтеглил и т.н. и т.н. Все условия, които ги изпълняват под 1% от клиентите. За да бъда честен с вас – аз такъв клиент не съм срещал. Други пък те карат да сключваш два договора – един с кредитното дружество (оскъпяването там е до законното ГПР) и един с т.нар. Гаранционно дружество (там няма ограничение в ГПР, както казват братята американци the sky is limit). Между кредитното и гаранционното дружество, които най-често са на един и същ човек, чрез поставени лица, има вътрешен договор, който регулатора (БНБ) НЕ ПРОВЕРЯВА.

Независимо дали ще сключите договор под условие или ще сключите два договора (кредитен+гаранционен) накрая плащате отново оскъпяването, което беше и преди “промените” в нормативната уредба за бързите кредити.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *