Забавена вноска по бърз кредит

Изтеглил съм бърз кредит от небанкова институция и имам забавена вноска. Какво да правя?

На всеки се случва да има проблем с парите. Важното е да имате желание да си погасите кредита, който сте взели доброволно. Защо акцентирам на думата доброволно? Защото в досегашната ми практика не съм попадал на случай, в който клиент е взел кредит насила от дадена компания.

Да дължиш пари е неприятно, но особено лошо става, когато се стигне до намесата на съда. Понякога човек дори не подозира колко е закъсал. Какво се случва, когато в пощенската кутия пристигнат “изпълнителен лист” и покана за доброволно плащане на дълг? И какво да правим, за да се предпазим от неприятни и нежелани запознанства със съвременните бирници, които се наричат съдебни изпълнители?

Спиране погасяването на бърз кредит ще ви доведе огромни проблеми:

  • небанковите финансови институции подават ежеседмично и ежемесечно справки към БНБ. Всяко забавено плащане, независимо от причината, се отразява в ЦКР (Централен кредитен регистър)
  • почти всяка компания за бързи кредити има клауза в договора, че при забавянето на дадена вноска с n-броя дни, има право на предсрочна изискуемост. Което ще рече, че е по-добре да намерите 50лв за вноска, отколкото 600лв-700лв за целия кредит.
  • ако забавянето е +30 дни, кредитната компания има право да продаде кредита ви на трети лица, т.е. колекторска фирма.

Ако имате забавена вноска по-добре е да се свържете с фирмата за бързи кредити, а не да се криете, и да им обясните ситуацията. Със сигурност ще срещнете разбиране и минимална отсрочка.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *