Защо бързите кредити са решение на проблемите за много хора!

Според критиците на бързите кредити, това са кредити, които:

  1. са с изключително висока лихва
  2. хората, които ползват такъв вид кредити изпадат в още по-голям проблем

И двете твърдения могат да се приемат за верни, но не винаги. За един човек едно нещо е хубаво, а за друг същото нещо е лошо.

Да разгледаме първото твърдение. Да, бързите кредити са с астрономическа лихва спрямо банковите кредити и това е безспорен факт. Нужно е обаче да погледнем по-надълбоко. Да вземем за пример кредит от 500лв и срок на връщане два месеца и половина. Общата сума за връщане е около (зависи от компанията) 760лв, т.е. оскъпяването е 260лв или 52%. Много хора, които не разбират материята, биха погледнали на това, като на законен пладнешки грабеж. Тук обаче говорим за необезпечени кредити. Именно такива са бързите кредити.

Ако ви се развали колата и влезете в сервиз, какво се случва? Да кажем, че ви се е развалила част, която струва на едро (вашия монтьор винаги купува резервните части на цени на едро) 100лв. Монтьора ще ви вземе минимум 150лв за нея и отделно за смяната, нали така? Само, че тези 50% оскъпяване за резервната част, механика ще прибере за няколко часа при почти никакъв риск за него.

Компаниите за бързи кредити поемат много голям риск, давайки кредити на хора, които банките отхвърлят!

Ако примера с колата не ви допадна, помислете върху следното: любимия ви ресторант, където хапнахте последния път със семейството си и платихте 100лв сметка. Яденето, което сте изяли за тези 100лв, колко мислите, че струва на едро? Не повече от 30-40лв. Върху тази сума е начислена малка надценка, която да покрие заплатите на готвача, сервитьора, трябва да остане и за собственика.

Това, което се опитвам да ви обясня е, че  когато други типове бизнес правят по-голяма печалба от продукти или услуги, които доставят за широката публика изглежда, че те го правят едва ли не за без пари, което естествено не кореспондира с истината. Никой не работи за без пари, а крайната цена за клиента е правопропорционална с риска, който компанията доставчик на услугата поема, т.е. колкото по-голям е риска, толкова е по-висока цената. Такъв е случая с бързите кредити. Ако вие имате собствен бизнес, бихте ли работили на загуба?

Естествено хората, които ползват бързи кредити са съгласни да платят високата цена, защото нямат достъп до банков кредит поради много причини:

  1. лошо ЦКР
  2. безработни са
  3. работят без ТД
  4. висока кредитна задлъжнялост
  5. забави по кредити
  6. и т.н. и т.н.

Сега да разгледаме второто твърдение на критиците на бързите кредити, че клиентите ползващи тези кредити изпадат в още по-голям проблем, в още по-голяма задлъжнялост харчейки предварително бъдещата си печалба.

Ако някой харчи повече, отколкото изкарва, няма как да бъде финансово стабилен. Когато хората започнат да използват кредити за да закупят нещата, от които се нуждаят, но са зле финансово, на по-късен етап ще настъпят проблеми.

Това изглежда ли ви познато? Да кажем, че по пътя от работа към вас, минавате покрай един много хубав магазин за обувки. Харесали сте си едни модерни боти, на промоция. Промоция, промоция……ама са 80лв. Вие сте пред заплата, ще ви платят след 3-4 дни, а намалението изтича утре. Какво ще направите? Ако спадате към масата хора, просто ще бръкнете в портфейла си и ще платите с кредитна карта или ще се възползвате от вашия овърдрафт, или пък ще вземете кредит от самия магазин.

Ако отидете на вечеря преди заплата, с какво ще платите? Пак ще използвате кредитната си карта, нали? Или пък без да искате изпускате смартфона си в тоалетната. Не се смейте, лично ми се е случвало. Купих си нов, заплащайки го с кредитната ми карта.

Е, използването на кредитна карта не означава ли, че заемате пари срещу бъдещите си печалби? Ами точно това означава. Вие продължавате да изкарвате месечни доходи, чрез които да заплащате вноските си по кредити, кредитни карти, да посрещате разходите си. Така е устроен живота. Времето, когато нашите родители спестяваха за да закупят телевизор или кола, безвъзвратно е отминало. Независимо дали ни харесва или не, днешния живот е живот на кредит.

За хората без достъп до кредитни карти или банкови кредити, единствената им възможност са бързите кредити от небанковите финансови институции. Вярвате или не, тези наши съграждани също имат желания и също искат да имат достъп до финансов ресурс, пък бил той и скъп.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *